Pitam se...što se jelo " prije 100 godina" ?
U sklopu projekta Pitalica i etwining projekta 100. dan škole te kao pripremu za obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, učenici 6. a razreda su se pitali što se jelo " prije 100 godina" . Kako bi saznali ove informacije proveli su intervjue sa svojim prabakama, bakama i djedovima.
![Stol učenika 6. a razreda za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 21. listopada 2022.](https://386343bb13.cbaul-cdnwnd.com/bb920d6d210fba79263010b83c778ef9/200000028-c2788c278a/20221021_105716.jpg?ph=386343bb13)
Intervju učenika Marka Galića s prabakom:
Marko: Bako, predstavi nam se.
Ana: Sinko moj ja san ti Ana Buljan,bivša Lijić,a iman ti 84 godine.
Marko: Možeš li nam ispričati što se u tvoje vrijeme jelo za Božić, za Uskrs, ljeti, zimi, nedjeljom, običnim danima?
Ana: Znači za Božić smo ti mi jili juvu od kokoši, kiseli kupus i suvo meso. Za Uskrs smo ti jili pršuta domaćega i sira. Na lito ti se jila pečena kokoš sa kumpirima i isto juva od kokoši. Na zimu smo ti jili "kiselinu" i maslo od kiselog mlika.
Marko: Što se jelo za doručak, a što za ručak, a što za večeru?
Ana: Za doručak ili kako mi to kažemo "marenda" mi bi ti pili bilu kavu od ječima i malo bi kruva udrobili u to. Za ručak bi se jila juva ili pečena kokoš ili gulaš bez mesa ili ječam, ali je uvik nečega bilo. Za večeru bi ti mi najčešće jili jaja naoko i domaći frigani sir
Marko: Jeste li spremali i jeli slatko i ako da što?
Ana: Jesmo. Mi smo najčešće jili mramorni kolač od domaćih jaja i brašna.
Marko: Možeš li nam reći koje Vam je najdraže jelo?
Ana: E sad, moje najdraže jelo ti je bio kiseli kupus sa pečenom kokoši, ja san to obožavala.
Intervju učenice Elene Buljac s bakom:
Elena: Kako se zovete i koliko god imate?
Baka: Ja se zovem Ana Buljac i imam 61.godinu.
Elena: Možete li nam reći što se u vaše vrijeme jelo za Božić za Uskrs, ljeti, zimi i običnim danima?
Baka: Za Božić juha, sarma, kiseli kupus i suho meso. Za Uskrs sirnica, jaja i pršut. Na ljeti blitva, kupus, mahune, jabuke, trešnje, šljive, mlijeko i mliječni proizvodi. Na zimu grah, ječam, kupus, pura. Običnim danima varivo, mlijeko...
Elena: Što se jelo za doručak, ručak i večeru?
Baka: Za doručak mlijeko i kruh. Ručak varivo, a večera kruh i mast posuti sa šećerom ili marmelada
Elena: Jeste li spremali slatko i ako da što?
Baka: Neki biskvit ili čupavce, ali u glavnom smo spremali malo
Elena: Možete li nam reći što vam je najdraže jelo?
Baka: Mahune i jota (suhi grah i kiseli kupus pomiješano).
Elena: Jeste još nešto jeli, a da nismo spomenuli?
Baka: I još je bilo uštipaka i fritula.
Elena: Hvala vam!
Baka: Nema na čemu i drugi put!
![Peciva na stolu učenika 6. a razreda](https://386343bb13.cbaul-cdnwnd.com/bb920d6d210fba79263010b83c778ef9/200000030-0c38b0c38d/20221021_110346.jpg?ph=386343bb13)
Intervju učenica Marte i Petre Stipanac Strmo s bakom:
Marta: Bako, predstavi nam se.
Baka: Zovem se Marija Stipanac Strmo. Imam 75 godina.
Petra: Možeš li nam ispričati što se u tvoje vrijeme jelo za Božić, za Uskrs, ljeti, zimi, nedjeljom, običnim danima?
Baka: Za Božić smo jeli sarme, juhu, krumpire, teletinu, kruha...Za Uskrs smo jeli jaja, meso, kruha, ribe...Ljeti smo jeli juhu, meso, povrtnu salatu, pržene krumpire, paprike...Zimi smo jeli sarme, pure, blitve. Nedjeljom smo jeli meso, krumpire, juhe i salatu .A običnim danima smo jeli poprilčno slično.
Marta: Što se jelo za doručak, ručak i večeru?
Baka: Za doručak smo jeli kruha , masla, marmelade i mlijeka. Za ručak puru i jogurt. Za večeru mlijeka i toplog kruha i voća.
Petra: Jeste li spremali i jeli slatko i ako da što?
Baka: Spremali smo štrudle od jabuka i još neke kolace.
Marta: Koje ti je najdraže jelo?
Baka: Najdraže mi je jelo bilo sarme i povrtna salata.
Marta i Petra: Zahvaljujemo!
Intervju učenika Ante Pletikosića s bakom:
Ante: Dobar dan! Bako, možeš li se predstaviti i reći nam ukratko što se jelo u vaše vrijeme za blagdane, ljeti, zimi, nedjeljom i običnim danima?
Baka: Zovem se Mara Pletikosić i imam 84 godine. Za Božić se jeo bakalar s krumpirom i pogača ispod peke. Ujutro se kuhao kiseli kupus i suho meso za ručak. Pilo se vino i jeo pršut i sir. Za Uskrs su se jela jaja, kruh i pršut posvećeni dan prije na Sv.misi. Za ručak je bilo pečenje. Ljeti smo jeli kruh i puru i pili mlijeko, jeli bi variva od zelja i mahuna. Zimi smo jeli kruh i mlijeko, a za ručak obično kiseli kupus. Nedjeljom se obično jela juha i meso. Inače smo jeli zelje i uštipke. Za doručak smo jeli mlijeko i kruh, za ručak razna variva ,za večeru puru ili kruh. Od slatkog smo jeli med i uštipke. Posebna hranu koju smo jeli bila je ona za svatove i sprovode.
Ante: A koja je tebi najdraža bila hrana?
Baka: Najdraže jelo bila mi je pura.
Ante: Hvala draga bako!
![Broj 100 od kolača za 100. dan škole](https://386343bb13.cbaul-cdnwnd.com/bb920d6d210fba79263010b83c778ef9/200000032-c6352c6357/20221021_105915.jpg?ph=386343bb13)
Intervju izradila učenica Mia Guberac s djedom:
Mia: Kako se zoveš i koliko godina imaš?
Djed: Zovem se Mate i imam 68 godina.
Mia: Što se u tvoje vrijeme jelo za Božić, za Uskrs, ljeti, zimi, nedjeljom, običnim danima?
Djed: Jeli smo za:Božić kiseli kupus i meso, za Badnju večer bakalar. Za Uskrs sirnicu i jaja. Ljeti puru, kiselo mlijeko, mahune i kupus. Zimi grah, ječim i kiseli kupus. Nediljom smo kokoš i krumpir, a običnim danima mlijeko, kruh, kiseli kupus, jaja i suho meso.
Mia: Što se jelo za doručak, ručak i večeru?
Djed: Jeli smo za doručak mlijeko i kruh. Ručak je bila blitva, kupus i gulaš. Večera pura i kiselo mlijeko.
Mia: Jeste li imali slatkog?
Djed: Imali smo slatkog. Jeli smo kurzovnicu.
Mia: Koje ti je jelo najdraže?
Djed: Najdraže jelo mi je tripice.
Mia: Koje ste igre igre kao djeca igrali?
Djed: Igrali smo igre mekić, ploča i šudle.
Mia: Hvala ti!